ESL

ESL som står för ”Ett Självständigt Liv” är en metod som ursprungligen är anpassad för personer med psykossjukdomar, framför allt schizofreni. Dock kan de flesta delarna inom ESL användas av personer med psykiska funktionsnedsättningar oavsett diagnos. Målet med ESL är att brukaren ska kunna leva ett mer självständigt liv, minska antalet återfall, bli mer kunnig om sin funktionsnedsättning och fungera bättre i olika sociala sammanhang. Genom ESL-materialet kan brukaren även få guidning och verktyg till att formulera och bryta ner sina mål i t.ex. genomförandeplanen.

Med hjälp av ESL-materialet får brukaren möjlighet att träna på olika saker som att mer självständigt kunna sköta olika vardagssysslor som städning, matlagning, personlig hygien och ekonomi mm. Genom ESL-materialet får man även hjälp att träna på olika sociala situationer som t.ex. vad man berättar för vem eller hur man visar att man lyssnar i ett samtal och hur man själv hittar nya samtalsämnen för att fortsätta en konversation. Metoden inriktar sig på att man ska lära sig mer om sig själv, sina svårigheter och träna upp sina förmågor.

I ESL arbetar man med en ”Steg för steg-manual” där man lär ut färdigheter inom olika livsområden. Manualen är uppbyggd på ett evidensbaserat sätt och innehåller delar från bland annat Social skills training, Kognitiv beteendeterapi, Aktivt lyssnande och MI.

Via manualen får man möjlighet till ny kunskap och tips på alternativa beteenden. Personen väljer de lösningar som passar bäst och provar dessa i sitt dagliga liv. Arbetet med ESL kan ske antingen i grupp eller enskilt tillsammans med kontaktperson/boendehandledare eller liknande.

ESL-manual.jpg

Manualen har en tydlig struktur och efter att ha gått en grundutbildning ska personal kunna guida brukaren och tillsammans gå igenom materialet. De olika momenten tränas många gånger och man använder sig av modellinlärning och coachning. Detta sker bland annat genom att man ofta repeterar, sammanfattar och återkopplar i samtalet med brukaren.

2017 publicerade socialstyrelsen en genomgång av psykosociala åtgärder vid schizofreni. Man rekommenderar (prioritet ett på en tiogradig skala där ett är högsta prioritet) att:

”Vård och stöd bör erbjudas personer med schizofreni som har en nedsatt funktion i olika sociala färdigheter social färdighetsträning enligt ESL-modellen”.

Programmet har inbyggda mål som är utformade för att passa de flesta:

* Minskad risk för återfall och inläggning på sjukhus
* Ett fungerande personligt stöd
* Ett fungerande dagligt liv
* Färre symtom och mindre rädsla
* Bättre kontakter med andra
* Bättre problemlösning vid dagliga svårigheter
* Bättre koncentration och mindre tankestörningar
* Rikare fritid
* En sysselsättning som är meningsfull

(Källa: Socialstyrelsen)